Megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap másolat

Szerző: Dr. Lévai Antal ügyvéd | 2023. január 10. | ingatlanjog

A tulajdoni lap másolatot akkor tanácsos beszerezni és figyelmesen átolvasni, ha ingatlanvásárlás előtt állunk. Az ellenőrzésre tökéletesen alkalmas volt a 2022. december 31. napjával megszüntetett nem hiteles tulajdoni lap másolat, amely minden, a kiszemelt ingatlannal kapcsolatos adatot, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogot és jogilag jelentős tényt tartalmazott.

blog illusztráció

A nem hiteles tulajdoni lap másolat helyett 2023. január 1. napjától az e-hiteles tulajdoni lap másolat érhető el. A jogszabály-módosítás után az e-hiteles tulajdonilap másolat valamivel olcsóbb lett: 3.600,- Ft helyett 3.000,- Ft-ért elérhető. Ugyanakkor az ingatlanok jogi helyzetéről való tájékozódás nagyobb költséget jelent, mert ehhez eddig elég volt az 1.000,- Ft-os nem hiteles tulajdonilap másolat is. Ezekből dolgoztak az okiratszerkesztő ügyvédek is, hiszen az ingatlantulajdon-átruházásokhoz, valamint az ezekről szóló szerződések megkötéséhez a nem hiteles tulajdonilap másolat beszerzése, és a szükséges adatok kinyerése a jogszabályoknak megfelelő volt.

Az ingatlan-nyilvántartás gépi adathordozóra rögzített adatokból áll. Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan adatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket, továbbá azok jogosultjait és a jogosultak adatait a tulajdoni lapra kell bejegyezni, feljegyezni, illetve azon átvezetni. Amikor egy adott ingatlanra vonatkozó adatokat kérünk le az ügyfélkapun keresztül vagy vásárlunk a földhivatalban, akkor tulajdonképpen az elektronikusan rögzített tulajdoni lapról (egy adathalmazról) kapunk olvasható formában megjelenített másolatot.

Az e-hiteles tulajdoni lap elektronikusan aláírt PDF formátumban szerezhető be, magánszemélyek számára évente két alkalommal ingyenesen. A szolgáltatás a Földhivatal Online rendszeren keresztül vehető igénybe ügyfélkapus bejelentkezéssel. A harmadik lekérdezéstől az e-hiteles tulajdoni lap másolat díja 3.000,- Ft / tulajdoni lap.

A nem hiteles tulajdoni lap másolat mellett a nem hiteles térképmásolat is megszűnt, az e-hiteles térképmásolat díja szintén 3.000,- Ft lett.

« vissza az előző oldalra