Családjog

Bár a családjog fogalma kiterjed a házasságra, az élettársi kapcsolatra, a rokonságra és a gyámságra, a legtöbben házassági bontóperekben (válóperekben) kérnek jogi segítséget. Vállalom bontóperekben a felek egyezségére vonatkozó megállapodás tető alá hozását, okiratba foglalását és a keresetlevél elkészítését, illetve az ellenkérelem elkészítését. Vállalok jogi képviseletet tartásdíj érvényesítése, szülői felügyeleti jog gyakorlásának meghatározása vagy megváltoztatása, valamint gyermekelhelyezés iránti perekben is.

A hozzám forduló ügyfelek részére teljes körű tájékoztatást nyújtok arról, hogy a bontóperben milyen kérdésekben kell megállapodni, illetve a bíróság milyen kérdésekben fog döntést hozni. Minden esetben törekszem arra, hogy a felek az úgynevezett járulékos kérdésekben meg tudjanak egyezni. Ezek a következők:

Ha közös megegyezéses válásról beszélünk, akkor a válás menete viszonylag egyszerűbb, gyorsabb és humánusabb. Ha létrejön a megállapodás, akkor a házastársak egyezségét okiratba foglalom, amelyet a keresetlevéllel egyidejűleg nyújtunk be a bíróságra. Ilyenkor a bíró akár az első tárgyaláson is kimondhatja a válást, feltéve, hogy a házastársak megerősítik, hogy házasságuk végérvényesen megromlott és továbbra is fenntartják a benyújtott válási egyezségben foglaltakat, valamint nincs a házastársaknak kiskorú gyermeke. Ha van kiskorú gyermek, akkor a bíróság újabb tárgyalást tűz ki. Ha a felek az újabb tárgyaláson is megerősítik a korábban elhangzottakat, akkor a bíró meghozza a válásról szóló határozatot.

Ha a házastársak nem tudnak megállapodni a fent részletezett kérdésekben, akkor az úgynevezett tényfeltárásos válásra kerül sor. Ebben az esetben a bíróságnak kell feltárni a házasság végleges megromlásához vezető okokat. Ilyenkor a bíró konkrétan foglalkozik a vitás kérdésekkel, tanúkat hallgathat meg, szakértőket rendelhet ki, de a közös gyermekeket is beidézheti a tárgyalásra. Könnyen belátható, hogy ez a procedúra egyik félnek sem kellemes. Arról nem is beszélve, hogy akár évekig elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani, amelynek a költségeit a feleknek kell viselni.