A homlokzatszigetelés problémája

Szerző: Dr. Lévai Antal ügyvéd | 2022. március 3. | építési jog

Ez a cikk több mint két éve készült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A telekhatáron álló családi házak utólagos hőszigetelése kapcsán rendszeresen felmerülő bökkenő a szomszéd telkére benyúló szigetelés. Ma már nem ritka a 15-20 cm vastag homlokzati hőszigetelés, de a probléma már 5 cm vastagságnál is fennáll.

blog illusztráció

Az elmúlt években sok vita folyt az utólagos homlokzatszigetelés megengedhetősége ügyében. Az egyik oldalon az az érdek állt, hogy egy ingatlantulajdonos szabadon dönthessen afelől, hogy a házát korszerűsíti, és ennek keretében a homlokzatszigetelés elvégzésével javít az épület hőtechnikai tulajdonságain. A másik oldalon azonban megkerülhetetlen a szomszéd érdeksérelme, akinek az átnyúló szigetelés 5-20 cm sávban csökkenti a telke méretét. Ez sok esetben nem jelent súlyos veszteséget, és a szomszéd nem támaszt akadályt a beruházás ellen. Más esetekben az átnyúló szigetelés valós hátrányt okozhat, szűk telkeken megnehezítheti az autóval való beállást.

Az utólagos homlokzatszigetelés megvalósíthatóságára vonatkozó találgatásokat és vitát a jogalkotó 2021-ben azzal zárta le, hogy módosította az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) vonatkozó rendelkezéseit. Az OTÉK 35. § (8) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlanra a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén nyúlhat át. Tehát, ha a szomszéd ehhez nem járul hozzá, akkor nem lehet megvalósítani a beruházást.

Ha a felújításról meg tudtunk egyezni a szomszéddal, akkor a hozzájáruló nyilatkozatát feltétlenül rögzíteni kell írásban, nehogy egy későbbi tulajdonosváltás után az új szomszéd vitassa a létrejött állapotot.

Tekintettel a fent leírtakra, telekhatárra épülő új ház estén úgy kell kiméretni a ház helyét, hogy be kell kalkulálni a felhelyezésre kerülő szigetelőanyag vastagságát. Telekhatáron elhelyezkedő használt ház vásárlása esetén pedig feltétlenül tájékozódni kell, hogy a szomszéd hogyan áll hozzá egy később megvalósításra kerülő energetikai felújításhoz.

« vissza az előző oldalra