Blog, érdekes cikkek

Kategória: Ingatlanjog

Dr. Lévai Antal blog
Megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap másolat

A tulajdoni lap másolatot akkor tanácsos beszerezni és figyelmesen átolvasni, ha ingatlanvásárlás előtt állunk. Az ellenőrzésre tökéletesen alkalmas volt a 2022. december 31. napjával megszüntetett nem hiteles tulajdoni lap másolat, amely minden, a kiszemelt ingatlannal kapcsolatos adatot, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogot és jogilag jelentős tényt tartalmazott.

2023. január 10.

Dr. Lévai Antal blog
Vagyonátruházás illetékmentessége testvérek között

2020. július 8-án lépett hatályba a családon belüli vagyonmozgások illetékmentességének kiterjesztése céljából elfogadott jogszabálymódosítás, amely a mentességet kiterjeszti a testvér öröklésére és ajándékozására is.

2022. június 15.

Dr. Lévai Antal blog
A haszonélvezeti jog értéke

Özvegyi joggal vagy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok esetében szokott felmerülni az a kérdés, hogy az így megterhelt ingatlanok egyáltalán forgalomképesek-e. Ha igen, akkor milyen lehetőségek vannak a haszonélvezet megszüntetésére.

2022. május 29.

Dr. Lévai Antal blog
Ingatlan birtokátruházása

Az ingatlan-adásvételi, illetve ingatlan-ajándékozási szerződések lényeges eleme az ingatlan birtokátruházása. Ekkorra a vevő – általában – már megfizette a teljes vételárat, így megszerezte a birtokba lépéshez való jogosultságát.

2022. április 2.

Dr. Lévai Antal blog
Földcsere

A földcsere azok számára megoldás, akik a földjeik mellett lévő vagy a földjeik közé beékelődő más tulajdonában álló földet szeretnék megszerezni. A gazdálkodó a megszerzendő földért ilyenkor nem pénzzel fizet, hanem egy máshol lévő földet ad cserébe.

2021. november 8.