Blog, érdekes cikkek

Dr. Lévai Antal blog
Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan

Sokan gondolják azt, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlanokat nem lehet adni-venni. Pedig ezek az ingatlanok is forgalomképesek, bár a teher miatt az értékük kevesebb, mint a hasonló adottságú, ám tehermentes ingatlanoké.

2021. április 26.

Dr. Lévai Antal blog
Kaució (óvadék) lakásbérlet esetén

Amit a hétköznapokból kaucióként ismerünk, azt a jog óvadéknak hívja. Többek között bérleti és lakásbérleti szerződések esetén találkozhatunk vele, a szerződés egyik biztosítéka, a bérlő kötelezettségei teljesítésének biztosítására szolgáló egyik ismert módszer.

2021. március 18.

Dr. Lévai Antal blog
A házastársi vagyonközösség

Az új Polgári Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy ha a házastársak egy házassági vagyonjogi szerződésben eltérően nem rendelkeznek, közöttük a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség, az ún. törvényes vagyonjogi rendszer áll fenn.

2021. február 28.

Dr. Lévai Antal blog
A lakás- vagy házvásárlás kérdései

Az ingatlanvásárlás megfontolt döntéseket igényel, különben az adásvétel elhúzódó folyamat lehet, amely buktatókat is rejthet magában. Ezért minél korábban érdemes ügyvédhez fordulni, aki tájékoztatást adhat a legfontosabb kérdésekben és átsegíthet az ügyintézés nehézségein.

2021. február 2.

Dr. Lévai Antal blog
Tudnivalók a válásról

Amit a köznyelv válásnak hív, azt a jogi szaknyelvben házassági bontópernek nevezik. 2018 óta új fejlemény, hogy a házasság felbontásával kapcsolatos bírósági eljárásnak nem része a felek vagyonának megosztása. A házastársi vagyonközösség megszüntetése külön eljárásban történik, és nem szükséges hozzá bíró közreműködése.

2021. január 20.